Jaarlijks krijgen veel mensen te maken met een nare ervaring zoals een inbraak of overval, verkeersongeval, lichamelijke mishandeling, psychische mishandeling, (seksueel) misbruik, verlies van een kind of geliefde, enzovoorts. Een groot deel van de mensen kan een schokkende ervaring goed verwerken. Een ander deel krijgt jaren later last van deze ervaring(en) waarbij ook vaak lichamelijke klachten kunnen ontstaan.
Deze klachten kunnen zich ontwikkelen tot psychische problemen die zich uiten door slapeloosheid, angsten, depressieve gevoelens naar aanleiding van een herbeleving (herinnering) die door het hoofd blijft tollen. Als sprake is van deze symptomen spreekt men vaak van een posttraumatische stressstoornis (PTSS). De klachten zijn vaak zó ernstig dat de persoon niet meer in staat is “normaal” te functioneren.
De behandeling van deze klachten was in het verleden vaak ingewikkeld, langdurig en bleef vaak zonder succes. Ontwikkelingen op het gebied van verwerking van psychotrauma maken duidelijk dat de verwerking van traumatische behandelingen in bepaalde gevallen aanmerkelijk kan worden versneld door het toepassen van EMDR: Eye Movement Desensitization and Reprocessing.
Waren er vòòr 1994 wel 50 sessies nodig voor de behandeling van PTSS, met EMDR kan een behandeling vaak teruggebracht worden tot gemiddeld 3 sessies bij enkelvoudige traumatische ervaringen. Het effect is blijvend, ook lange tijd na de behandeling.
EMDR is geschikt voor kinderen en volwassenen.
Sinds 2018 ben ik geregistreerd EMDR-therapeut bij de Vereniging van Samenwerkende EMDR-therapeuten Nederland.